EGÉSZSÉG ŐRSÉG - Coaching

Várkonyi Éva vagyok, ACC* coach, addiktológiai konzultáns, tréner, World Café, Action Learning és  Points of You facilitátor - magyarul talán életviteli konzultánsnak fogalmazhatnánk.

Életem első 50 évét Budapesten töltöttem, és hosszú évtizedekig benne voltam a mókuskerékben. Hajszoltam a munkát és a tanulást, igyekeztem minden elvárásnak megfelelni - jó tanulmányi eredmény, tökéletes és megbízható munkaerő. A külső elvárásokat belsővé tettem, perfekcionistává váltam. Pedagógusként dolgoztam, imádtam a munkámat, aztán 12 év után valahol egyszer csak elveszett a lelkesedésem...

Barátaim döbbentettek rá, hogy nem a saját életemet éltem. Lassan ismertem fel, hogy mennyire fontos, hogy saját igényeim szerint éljek, hogy fontos legyek önmagamnak és kiálljak saját magamért.

Nem volt könnyű az út, kerestem az újabb tanulási lehetőségeket: agykontrollal, önismereti-, személyiségfejlesztő- és kommunikációs tréningeken tanultakkal ismertem meg egyre jobban önmagam, gyakoroltam a nemet mondást, az asszertivitást, határaim megvédését. Ekkor kezdtem egyre többet használni női energiáimat - bár akkor még nem tudtam, hogy azt teszem. 

Férfi energiáim azonban még nagyon túlsúlyban voltak, pörgettem az életet, mindig volt valami, amit "meg kell" csinálni, "el kell" végezni, egyik célt a másik után hajtottam. Egy nagy cégnél kezdtem dolgozni. Én voltam a "tökéletes" munkaerő, aki néha morog, de nem lázít - és úgy éreztem, lassan elfelejtek gondolkodni... - gyorsan újabb tanulás felé néztem, addiktológiai konzultáns diplomát szereztem, majd természetgyógyásznak tanultam...

Azt hittem, boldog vagyok, mégis egyre gyakrabban éreztem, hogy valami még mindig hiányzik az életemből. Peregtek a napok, szaladtak az évek, de továbbra sem éreztem jól magam, nem tudtam kiteljesedni, lelkileg elfásultam, kiégtem, jöttek a testi-lelki jelek: betegségek, szorongás, álmatlanság, kimerültség, kiégés, örömtelenség - és azt gondoltam, ez az én hibám, hiszen "mindenem megvolt"... !

Egyre erősödött bennem az az érzés, hogy valamit gyökeresen változtatnom kell, senki nem lépi meg helyettem, válaszút előtt állok, csak rajtam múlik...

Komoly előkészületekkel és egy nagy elhatározással életmódot váltottam és 2013 nyarán férjemmel együtt az Őrségbe költöztünk. És kinyílt számomra a világ!

Kezdetben magam sem gondoltam, hogy micsoda lehetőségek, kapcsolatok nyílnak meg előttem, és milyen tartalmas és élhető élet vár itt rám. A természetben élek, erdők-mezők között, tai-chi-zom, túrázom, kertészkedek, olvasok, feltöltődöm.

Családom, férjem és barátaim fejlődési utamban (is) támogatnak. Coach-nak tanultam, amiben megtaláltam a valóban nekem való hivatást. Rátaláltam egy női önismereti körre, ahol megtanultam egyensúlyba hozni női és férfi energiáimat. Megtanultam, hogy nem nekem kell a dolgok után menni - férfi energiákat használva -, hanem elég, ha nyitott vagyok, figyelek, reagálok és így vonzom be a számomra értékest. Támogató barátokra leltem, és olyan társadalmi életet élek, amelyre eddig nem volt lehetőségem.

Coacholok, önismereti klubbot vezetek, tréningeket tartok, osztályfőnöki órákon prevenciós programokkal segítek gyerekeknek és pedagógusoknak - és a legnagyobb inspiráció és lelkesítő dolog az életemben, hogy


       mások javára fordítom végre mindazt a tudást és tapasztalatot, amelyet utam során szereztem.

          *Az International Coaching Federation (ICF) nemzetközi akkreditációja szerint ACC coach (associate certified coach) minősítést szereztem.    

                                                  Munkámat a ICF etikai kódexe alapján végzem. www.coachfederation.hu/etikai-kodex