MENTÁLIS és LELKI KITELJESEDÉS            SELF MANAGEMENT

Várkonyi Éva vagyok, addiktológiai konzultáns, World Café, Action Learning és  Points of You facilitátor - magyarul talán életviteli konzultánsnak fogalmazhatnánk.

Az International Coaching Federation nemzetközi akkreditációja szerint ACC coach (associate certified coach) minősítést szereztem* (bár a jelenlegi szabályozások szerint nem mondhatom coach-nak magam).


Életem első 53 évét Budapesten töltöttem, és hosszú évtizedekig benne voltam a mókuskerékben. Hajszoltam a munkát és a tanulást, igyekeztem minden elvárásnak megfelelni, a külső elvárásokat belsővé tettem, perfekcionistává váltam. Sokáig pedagógusként dolgoztam, imádtam a munkámat, aztán valahol egyszer csak elveszett a lelkesedésem...

Lassan ismertem fel, hogy mennyire fontos, hogy saját igényeim szerint éljek, hogy fontos legyek önmagamnak és kiálljak saját magamért.

Nem volt könnyű az út, kerestem az újabb tanulási lehetőségeket: agykontrollal, önismereti-, személyiségfejlesztő- és kommunikációs tréningeken tanultakkal ismertem meg egyre jobban önmagam, gyakoroltam a nemet mondást, az asszertivitást, határaim megvédését. Ekkor kezdtem egyre többet használni női energiáimat - bár akkor még nem tudtam, hogy azt teszem. 

Tovább pörgettem az életet, mindig volt valami, amit "meg kell" csinálni, "el kell" végezni, egyik célt a másik után hajtottam. Egy nagy cégnél kezdtem dolgozni. Én voltam a "tökéletes" munkaerő, aki néha morog, de nem lázít - és úgy éreztem, lassan elfelejtek gondolkodni... - gyorsan újabb tanulás felé néztem, addiktológiai konzultáns diplomát szereztem, majd természetgyógyásznak, később coach-nak tanultam...

Azt hittem, boldog vagyok, mégis egyre gyakrabban éreztem, hogy valami még mindig hiányzik az életemből. Peregtek a napok, szaladtak az évek, de továbbra sem éreztem jól magam, nem tudtam kiteljesedni, lelkileg elfásultam, kiégtem, jöttek a testi-lelki jelek: betegségek, szorongás, álmatlanság, kimerültség, kiégés, örömtelenség - és azt gondoltam, ez az én hibám, hiszen "mindenem megvolt"... !

Egyre erősödött bennem az az érzés, hogy valamit gyökeresen változtatnom kell, senki nem lépi meg helyettem, válaszút előtt állok, csak rajtam múlik...

Komoly előkészületekkel és egy nagy elhatározással életmódot váltottam és 2013 nyarán férjemmel együtt az Őrségbe költöztünk. És kinyílt számomra a világ!

Kezdetben magam sem gondoltam, hogy micsoda lehetőségek, kapcsolatok nyílnak meg előttem, és milyen tartalmas és élhető élet vár itt rám. A természetben élek, erdők-mezők között, tai-chi-zom, túrázom, kertészkedek, olvasok, feltöltődöm.

Családom, férjem és barátaim fejlődési utamban (is) támogatnak. Coachingot tanultam, amiben megtaláltam a valóban nekem való hivatást. Rátaláltam egy női önismereti körre, ahol megtanultam egyensúlyba hozni női és férfi energiáimat. 38 év alkalmazotti és 23 év magyar multinál eltöltött munka után felmondtam és a saját lábamra álltam. Megtanultam, hogy nem nekem kell a dolgok után menni, elég, ha nyitott vagyok, figyelek, reagálok és így vonzom be a számomra értékest. Támogató barátokra leltem, és olyan társadalmi életet élek, amelyre eddig nem volt lehetőségem.

Támogató beszélgetéseket folytatok, önismereti klubbot vezetek, tréningeket tartok, osztályfőnöki órákon prevenciós programokkal segítek gyerekeknek és pedagógusoknak - és

a legnagyobb inspiráció és lelkesítő dolog az életemben, hogy mások javára fordítom végre mindazt a tudást és tapasztalatot, amelyet utam során szereztem.

                                                         Munkámat a ICF etikai kódexe alapján végzem. www.coachfederation.hu/etikai-kodex