A COACHING NEM CIRÓKA

2019.01.14

Köszönet a képért: Pixabay
Köszönet a képért: Pixabay

"Csak akkor születtek nagy dolgok,
Ha bátrak voltak, akik mertek"       Ady Endre

Nem lehet mindenkit coacholni. Csak az tud részt venni coaching folyamatban, aki önmaga motivált, változásra nyitott, és ha még nem is fogalmazta meg a célját, tudja, érzi, hogy el akar indulni, haladni akar valamilyen irányba, változni, változtatni akar valamin az életében.

Ehhez először felmérjük, honnan is indulunk: mi volt, mi van most és mi a vágyott cél. És ehhez gyakran bele kell nézni a tükörbe, hogy ki vagyok, milyen vagyok, mit tettem, hogyan tettem, és mit nem tettem eddig.

A coaching a pozitív pszichológiára és az erősségeinkre épül, de a tükörbe nézés nem mindig csak a múlt és jelen erősségeit mutatja, gyakran bizony a gyengeségeinket is. Ezzel nincs baj, amíg szembe tudunk nézni önmagunkkal, amíg felismerjük, belátjuk, és elfogadjuk, hogy nem vagyunk tökéletesek.

Akkor tudjuk pontosan megfogalmazni, min is akarunk változtatni, mit szeretnénk elérni, ha őszinték vagyunk magunkkal. Legalább saját magunkkal! Amíg hárítunk, amíg minden bajért, kudarcért másokat okolunk, másban keressük a hibát, felmentjük magunkat, addig nem fogunk előbbre jutni.

És ha beláttuk, hogy nem vagyunk tökéletesek, és el tudjuk magunkat fogadni így, meg tudjuk magunknak bocsátani - ez nagyon nehéz! - minden olyan érzést, gondolatot, tettet, amiben úgy érezzük, hogy hibáztunk, akkor nyílik meg a lehetőség arra, hogy előre vagy tovább lépjünk.

A coach segít feltárni erősségeinket is: mit csináltunk jól, azt hogyan sikerült elérnünk, milyen erőforrásainkat hogyan használtuk, miben vagyunk jók, és amiben azok vagyunk, azt hogyan tudjuk a jövőben kamatoztatni.

Olyan pozitív energiák, tulajdonságok, erőforrások felismerése történik, amiket gyakran az ügyfelek saját maguk eddig észre sem vettek, vagy nem ismerték fel jelentőségét. Ilyenkor hatalmas energiák szabadulnak fel, ami sokat segít az első lépés megtételében. És mindez ott van belül, az ügyfél életében, tapasztalataiban, lelkében és testében. Csak ki kell aknázni, ki kell használni, új perspektívából kell ránézni, elő kell venni, alkalmazni, használni - időnként a komfortzónából kilépni.

De hogyan is érhetnénk el változást úgy, ha mindent úgy csinálunk, ahogyan eddig, ha nem kezdünk el valami újat?

Te mindennel elégedett vagy az életedben?

Mikor kezdtél el valamit változtatni?    Hogyan tetted?          Milyen sikereket értél el?

Ha segítséget szeretnél ahhoz, hogy életed egyes területein változtass, fordulj hozzám bizalommal!