CÉLOK KITŰZÉSE ÉS MEGVALÓSÍTÁSA

2019.01.01

Köszönet a képért: Pixabay
Köszönet a képért: Pixabay

Év végén számba vesszük az eltelt időszakot és az új évre fogadalmakat teszünk, mit csinálunk másképpen, mi az, amiről leszokunk és mit kezdünk el. Aztán sokaknak sikerül és vannak, akik elakadnak.

De miért nehéz céljainkat elérni? Miért nehéz fogadalmainkat betartani?

Nem mindegy, hogyan tűzünk ki célokat és nem mindegy, hogyan látunk neki a megvalósításnak.

  • Néhány tanács a siker érdekében.

  • Célod legyen specifikus, legyen rád szabva, legyen olyan, amit Te meg tudsz valósítani. Fogalmazd meg nagyon pontosan, mit akarsz elérni: nem elég az, hogy "többet", "jobban" "kevesebbet", fogalmazd meg, hogy pontosan mennyit: hetente hányszor, hány kg-mal több vagy kevesebb, hány alkalom, hány kilométer, stb.

  • Legyen célod mérhető - lásd, hogy hol tartasz az úton, mit kell még tenned, mennyit kell még fejlődnöd, haladnod. Ha pontosan fogalmaztad meg, akkor mérheted, hogy hol tartasz.

  • Legyen elérhető, megvalósítható: ha lehetetlen célokat tűzöl ki, akkor vagy felmentést adsz magadnak, hogy ez úgysem sikerülhet, vagy motivációdat, önbizalmadat veszted el.

  • Legyen a célod számodra fontos. Ha részcélokat is kitűzöl, azok a célhoz vezessenek és ne kitérőkre pazarolják az idődet és az energiáidat.

  • Legyen a célod időben behatárolt: mikor meddig akarsz eljutni, hol akarsz tartani. Nevezd meg a napot, amikor el fogod kezdeni. Készíts akciótervet, mikor mit fogsz tenni célod elérése érdekében!


Egy szokás elhagyása vagy egy új szokás beépítése nagy figyelmet, önfegyelmet igényel. Az első három hétben komolyan figyelni kell minden gondolatra, cselekedetre, lépésre, majd egyre kevesebb odafigyelésre lesz szükség, míg készség szintre jutsz, majd automatikussá válik a dolog.

Jó, ha egyszerre csak egy célt tűzöl ki magadnak, és amikor az már nem igényel komolyabb energiát, akkor kezdesz egy újabb cél megvalósításába.

Ha célod hosszabb távú, vagy összetettebb, akkor érdemes részcélokat megfogalmazni és úgy haladni a kitűzött végcél felé.


Köszönet a képért: Pixabay
Köszönet a képért: Pixabay

Vannak új céljaid 2019-re? Mit szeretnél elérni a magánéletedben, munkahelyeden?

Ha nem tudod, hogyan kezdj neki, ha elakadsz, ha kétségeid vannak, fordulj hozzám bizalommal!


Kíváncsi vagyok a céljaidra, a megvalósítási terveidre

és szívesen támogatlak abban, hogy sikerre vidd!


Jelentkezz coachingra e-mailen, telefonon

       vagy FB messengeren!