ÉRZELMI BANSZÁMLA

2018.11.25

Mindannyian tudjuk, hogy a bankba rakott pénzünket hogyan gyarapíthatjuk és hogyan költhetjük el/fogyaszthatjuk. Az érzelmi bankszámla a kapcsolatainkban felhalmozott vagy éppen elvesztett bizalmat jelenti.


Köszönet a képért: Pixabay
Köszönet a képért: Pixabay

A velem kapcsolatban álló személy udvariasság, kedvesség, odafigyelés, megbízhatóság, őszinteség formájában betéteket helyez el érzelmi bankszámlámon, nőni fog a belé vetett bizalmam, tudom, hogy számíthatok rá. Még ha néha hibázik is, a bizalom magas szintje, az érzelmi tartalék ezeket ki fogja egyenlíteni - egy darabig. Ha a bizalmi számla egyenlege magas, a kommunikáció könnyű és eredményes.

Abban az esetben, ha a partnerem többedszerre is udvariatlan, nem tartja be az ígéreteit, visszaél a bizalmammal, az érzelmi bankszámlám egyre csökken, majd kiürül, a bizalom eltűnik. A kommunikáció elakad vagy meg is szűnik.

Ha a bizalom magas szintjét nem tartjuk fenn állandóan új és újabb betétekkel, az elkövetett kisebb hibák hamar kiüríthetik és kapcsolatunk megromlik. Egy kiürült, megszűnt bizalmat újból felépíteni sokkal nehezebb, mint egy meglévőt szinten tartani.