HISZTÉRIA, PÁNIKKELTÉS

2020.04.12

Hónapokig láttuk-hallottuk a TV-ben, interneten, hogy Kínában tombolt a koronavírus. Ejnye, már megint van náluk valami új vírus, mert megesznek minden tücsköt-bogarat... - messze van, majd elmúlik.

Aztán hirtelen nagy baj lett Olaszországban is. Hát igen, eljött a vírus Európába is, biztosan valami kínai síelt az olasz Alpokban... , aztán hallottuk a sok halottat, az összeomlott egészségügyet, de sokan még mindig az influenzában elhunytak számával vetették össze ezt a veszélyt: influenzában sokkal többen meghalnak, mi ez a hiszti, pánikkeltés...

Egy hónapja hirdették ki a vészhelyzetet Magyarországon. Kijárási korlátozás. Kissé ellentmondó javaslatok a maszk viseléséről: aki egészséges, nem kell hordania. De ha éppen most egészséges vagyok is, honnan is tudhatom, hogy nem vagyok máris fertőzött. "Hol kaphatnám meg?" - kérdezte a napokban valaki maszk és kesztyű nélkül a közértben. Akárhol, talán éppen itt, a közétben...


Magyarországon még viszonylag kevés a fertőzött - persze nem is tesztelnek sokat - és kevés a halott. Annak biztosan kevés, akinek nem éppen a rokona, barátja, hozzátartozója halt meg. Addig "csak" az idősek a veszélyeztetettek, amíg nem a saját szüleink, rokonaink az áldozatok. De minden elhunytnak krónikus betegsége volt! És? Abban nem halt volna meg. Vagy nem most. Amíg nem vagyunk érintettek, csak egy szám, egy statisztika az operatív bizottság napi beszámolója. Amíg nem vagyunk érintettek, szenvtelenül és nagyképűen vagyunk "bátrak" és bíráljuk felül azokat az intézkedéseket, amelyekhez valószínűleg jobban értenek azok, akik meghozták. Amíg nem vagyunk érintettek, addig bagatellizáljuk saját titkolt, szégyellt félelmeinket is. Amíg nem vagyunk érintettek, addig azt gondoljuk, azt hisszük, hogy velünk ez nem fordulhat elő.

Komoly veszély van most a világban és előbb-utóbb sok család lesz érintett. Először "csak" a szomszéd bácsi hal meg, de hát "úgyis szívbeteg volt". Aztán meghal egy barát apukája. Szegény, idős is volt, beteg is volt, de hát azért ez már szomorú... . És minél kevésbé nem figyelünk egymásra, minél inkább tagadjuk és hisztériának, pánikkeltésnek tartjuk a valós veszélyt, annál többen fogjuk saját közeli hozzátartozóinkon is tapasztalni a bajt. Ha szerencsénk lesz, "könnyen" átvészelik, átvészeljük, de sok családban, baráti körben fog halálos áldozatokat szedni a vírus. Ha nem figyelünk eléggé egymásra. Ha nem tartjuk be az intézkedéseket. Ha "csak" a szomszédba szaladunk át, "csak" a hétvégi házunkba utazunk el Húsvétkor, "csak" a rokonokat látogatjuk meg. Mert mi nem fertőzünk. Nem teszteltek, de mi tudjuk. Tudjuk, hogy nem fertőzünk. Nem hordunk maszkot, mert nem fertőzünk. Velünk ez nem fordulhat elő.

Kívánom mindenkinek, hogy vele ne forduljon elő. Csak sajnos

                                 az én kívánságom kevés lesz...