HOGYAN LEGYÜNK BOLDOGOK KARANTÉN IDEJÉN?

2020.03.19

A legtöbb poszt, bejegyzés, híradó a vészhelyzetről szól, amit most nem lehet elkerülni és jó is, ha informálódunk a helyzetről, tudjuk, mihez tartsuk magunkat, de nem élhetünk állandó félelemben, rettegésben. Sokan bagatelizálással oldják feszültségüket, nem veszik komolyan az intézkedéseket és ezzel még hencegnek is. De akárhogyan is hangsúlyozzák, hogy ne pánikoljunk, tudjuk, hogy hogyan ne pánikoljunk?

A pánik, a félelem, szorongás egyik ellenszere, ha megnézzük, hogy ezt a kellemetlen, negatív helyzetet hogyan használhatjuk fel pozitívan. Hajlamosak vagyunk arra, hogy csak azt vegyük észre, amink nincs, ami nem jól működik, ami gond és baj. Lehet, hogy ez furcsán hangzik, de vegyük most észre azt is, ami ebben a helyzetben jó! Fókuszáljunk arra, amiért hálásak lehetünk! Szinte mindig van valami, ami nekünk van, ami pozitív, csak nem vesszük észre, vagy az természetesnek tűnik. Pl. egészséges vagyok, ez természetes, pedig hálás lehetek ezért, hiszen milyen sokan vannak, akik nem azok! Lehetek hálás azért, mert van munkahelyem és lehetőségem arra, hogy otthonról dolgozhatok. (ha nem dolgozhatok otthonról, akkor is örülhetek annak, hogy van munkahelyem...).

Igaz, hogy zsúfoltan vagyunk itthon a gyerekekkel, nem hagynak békén dolgozni, de hálás lehetek azért, mert mindannyiunk védelmében nem kell iskolába járniuk. Örülhetünk annak, hogy most együtt lehetünk, lesz időnk és energiánk arra, amire eddig nem jutott ... és még sorolhatnám. Keressünk valamit, amink van! Abban a pillanatban, ha kifejezzük hálánkat, pozitív érzelmek jellemeznek minket, amelyek örömhormonok termelődését segítik. A hála segít boldogabbnak lennünk, csökkenti a stresszt, a szorongást, ezzel lelkileg erősödünk és ez sokat segíthet immunrendszerünknek is.

Légy hálás minden nap valamiért és ezt tanítsd meg gyermekeidnek is. Lehetsz hálás saját magadnak, mert pl. sportolással, egészséges életmóddal sokat tettél egészségedért, gyerekeid egészségéért. Lehetsz hálás a pedagógusoknak, aki távolról segítik gyermekeid tanulását, lehetsz hálás bárkinek és bárminek, hited szerint Istennek, Univerzumnak, vagy bármi másnak.

Írjatok hálanaplót közösen a családdal, vagy akár egyenként, ki miért hálás aznap. Sokat segíthet abban, hogy a pozitív dolgokra fókuszáljunk a rengeteg negatív hír mellett.

Amikor az unokák nálunk nyaraltak, naplót írtak minden este, és az utolsó mondata úgy kezdődött: "A mai napon az volt a legjobb..." - és gyakran akkor tudatosult bennük, hogy valóban, milyen jó is volt!