HOGYAN VÁLASSZUNK COACH-OT?

2019.01.25

Ahogyan megválasztjuk az orvosunkat, fodrászunkat, úgy fontos, hogy jól válasszunk coach-ot is magunknak. Honnan tudhatjuk, hogy ki számunkra a megfelelő coach?

Talán a személyes ajánlás lehet a legmegbízhatóbb, ha olyan valaki ajánl coach-ot, aki kipróbálta és akinek adsz a véleményére. Faggassd ki az ajánlót mindenről, ami érdekel, a saját tapasztalat meggyőző lehet. Persze az is előfordulhat, hogy neki tetszett, neked pedig mégsem jön be - nem vagyunk egyformák.

Az interneten böngészve számtalan coach hirdeti magát, érdemes itt körülnézni: megnézni a honlapját, profilját, képeit, írásait és ezekről benyomást szerezni. Ha ez pozitív, nézd meg, hogy milyen képesítéssel rendelkezik és hivatkozik-e valamilyen etikai kódexre, ami alapján dolgozik. Nagy segítség lehet, ha ebbe a kódexbe beleolvasol, képet kaphatsz arról, hogyan dolgozik, mihez tartja magát a coach. Olvasd el, mit ígér - milyen gyors lesz a változás, mit kell tenned vagy mit nem kell tenned. Ha gyanús, hogy ő "mondja meg a tutit", ha tanácsokat, ötleteket, megoldásokat ígér, akkor nem coaching technikát alkalmaz. Ha azt ígéri, hogy meg kell megdolgoznod a sikerért, akkor jó úton jársz.

Vedd fel vele a kapcsolatot és figyelj saját érzéseidre: Rád figyel? Érdeklődik? Szimpatikus? Vagy saját magát fényezi?

Az első találkozás lehet egy ismerkedés, ez rövid beszélgetést jelent és általában díjmentes. Megbeszélitek, hogy miről lesz szó, mikor, hol találkoztok, mennyi ülésre lehet számítani, mennyibe kerül egy-egy ülés. Itt már kiderülhet, mennyire működik köztetek a kémia, meg tudsz-e bízni benne, tudtok-e együtt dolgozni. Lehet, hogy Te érzed úgy, hogy nem tudsz együtt dolgozni az adott coach-csal, de akár a fordítottja is előfordulhat. Az első találkozás alkalmával megkötitek a coaching szerződést, ami történhet szóban vagy írásban is.

Ha valamilyen oknál fogva az ismerkedési találkozást nem sikerül személyesen összehozni, ez megtörténhet e-mail váltásokkal vagy egy hosszabb telefonbeszélgetés során is. Fontos, hogy az első alkalommal tegyél fel a coach-nak minden olyan kérdést, amiről információt szeretnél.

Vedd fel velem a kapcsolatot, kérdezz bátran és minden elköteleződés nélkül válaszolok kérdéseidre!