ÍTÉLKEZÉS

2019.05.12

Köszönet a képért: Pixabay
Köszönet a képért: Pixabay

"A szó veszélyes fegyver, s van, aki fegyvertelen!" (Illés együttes 1972.)

Előfordult már Veled, hogy valaki valamit másképpen gondolt, mint Te, és a Te nézetedet, véleményedet, cselekedetedet lekicsinyelte, kigúnyolta, esetleg hibásnak, rossznak, valótlannak állította be, hókusz-pókusznak nevezte?

Manapság egyre többször találkozom ehhez hasonló kinyilatkoztatással: csak az a helyes, amit én mondok, ezt az Univerzum, a Jóisten tudatta velem, ezt írja az internet, ez így van, és aki másképpen gondolja, hiszi, tudja, teszi, az... - és itt jönnek az ítélkező szavak.

Azt gondolom, mindenkinek üzen az Univerzum, a Jóisten, a belső erő vagy bármi, amiben hisz, amit mindenki a maga módján, saját élettapasztalata, tanulmányai, hite és gondolkodása szerint értelmez és fogalmaz meg. De ez nem jelenti azt, hogy csak egy nézőpont szerint lehet valami igaz. De még ha így is lenne - bár hangsúlyozom, hogy ezt nem hiszem -, akkor sincs senkinek joga ahhoz, hogy más véleményét elítélje, megítélje, lekicsinyelje, kigúnyolja...

Miről is szól ez? Mitől lesz valaki annyira magabiztos, hogy megkérdőjelezhetetlen kinyilatkoztatásokat tegyen és másokat lekicsinyelve, lenyomva a saját igazát hangsúlyozza?

Ez lenne az önbizalom? NEM, ez nem önbizalom, ez tipikus agresszív viselkedés. Az agresszív viselkedés mögött pedig önbizalomhiány, kétkedés, félelem áll... Akinek önbizalma van, annak nincs szüksége arra, hogy másokat lenyomva, lekicsinyelve, kigúnyolva bizonyítsa saját igazát. Akinek van önbizalma, az el tudja fogadni, hogy más ezt másképpen gondolja, hiszi, cselekszi, még ha nem is ért egyet vele. Akinek van önbizalma, annak nincs szüksége arra, hogy másokat megítéljen...

Vigyázzunk tehát, hogyan fogalmazunk! Egy film, amit láttunk, az nem pocsék, hanem nekünk nem tetszett. Egy másik ember nem buta, hülye, hanem másképpen gondolkodik, mint mi, kevesebb információval rendelkezik az adott témában. A tökfőzelék nem a világ legfinomabb étele, hanem mi nagyon szeretjük, nekünk ez a kedvencünk. A meditáció valakinek gondolkodás, másvalakinek egy munkamódszer, valakinek tudatmódosult állapot, kiüresedés, megvilágosodás.

Ha így fogalmazunk, ezzel megtiszteljük a másik embert azzal, hogy ő másképpen érezze, gondolja, tegye anélkül, hogy megkérdőjelezné saját magát (ha még nem rendelkezik kellő önbizalommal).