KIKÖZÖSÍTÉS

2019.05.09

Köszönet a képért: Pixabay
Köszönet a képért: Pixabay

A teremtés kezdetén az Úr száműzte Ádámot és Évát a Paradicsomból, mert nem feleltek meg az elvárásainak, ettek a tiltott fa gyümölcséből. Szókratésznek - akit istentelenséggel vádoltak, választania kellett, hogy száműzetésbe megy vagy kiissza a méregpoharat és ő az utóbbit választotta.

A csoportban élő állatok közül a kiközösített egyed elpusztul, mert nem képes megvédeni magát, nem képes egyedül táplálékot szerezni, az ősember is így járt, ha kiközösítette a csapata.

Manapság kiközösíthetnek vallási, etnikai, politikai vagy szexuális beállítódás miatt, azért, mert valakinek valamiről más a véleménye, nem ért egyet a csoport tagjaival valamiben, de akár azért is, mert nem felel meg a csoport által felállított normáknak. Gyereket közösíthet ki az osztály, mert valamiben más, mint a többiek: lehet okosabb, szorgalmasabb, vagy lassabb, szemlélődőbb, a lényeg, hogy eltér a többiektől, a hangadóktól.

A kiközösítés, száműzés a mai napig az egyik legsúlyosabb büntetésnek számít, legyen az egyházból, munkahelyről vagy egy csoportból, osztályból, barátinak hitt társaságból való kiközösítés. A kiközösített-érzés az egyik legkínzóbb közösségi élmény: a kiközösített személy önbizalma összetörik, leértékeltnek, megalázottnak, értéktelennek és akár bűnösnek, hibásnak is érezheti magát, megjelenik a páni félelem, hogy mi lesz most, tehetetlen és dühös lesz, ami akár agresszióhoz, ön-agresszióhoz is vezethet. Ha egyszer már befogadták, akkor mi történt, mi változott?!

Ha egy osztályközösség vagy baráti(nak hitt) társaság küld el egy tagot, a kiközösített személynek érdemes elgondolkodnia, hol itt a hiba, hiszen egy ideig megfelelt a csoportnormának. Ő változott meg, vagy nem voltak tiszták az elvárások? Milyen visszajelzést kapott az elvárt viselkedésre vonatkozóan? Jelezte-e neki valaki, hogy mit várnak tőle? Mondta, kérte-e valaki a csoportból, hogy változtasson valamin? Hogyan történt a kirekesztés: nyíltan megbeszélve, vagy sunyin sms-ben, e-mailen közölve?

Ha a visszajelzések nem történtek meg, ha nem kapott arra sem lehetőséget, hogy rákérdezzen a kirekesztés okára, érdemes azon elgondolkodni, hogy valóban ez a csoport-e az, ahova tartozni akar? Lehet, hogy nem is őszinte barátságon, őszinte kommunikáción állt ez a kapcsolat? Barátainak mondhatja-e azokat az embereket, akik kirekesztették?

Lehet, hogy a kirekesztés - legyen az bármilyen fájdalmas -, nem is róla szól, hanem azokról, akik ezt tették vele? Lehet, hogy ő annyival több, jobb, okosabb, sikeresebb, (de biztos, hogy valamiben másabb, és lehet, hogy pozitívan!) hogy ezt a többiek nem tudják elviselni?

Érezted már kiközösítettnek magad? Mi történt? Hogyan dolgoztad fel?