KINEK A SZÜLETÉSNAPJA?

2019.02.06

Coaching praxisom során gyakran beszélgetek nőkkel, akik családanyák, feleségek, munkatársak, barátnők, ... és ezen szerepeik között valahol elvész saját egyéniségük, saját életük, ők, mint NŐ-k.

Sok nő mondja, hogy az teszi boldoggá, ha kiszolgálja a családját, megteremt nekik mindent. És ha megkérdezem, hogy ő, mint önálló nő, hol van ebben, neki mi a vágya, boldogsága, azt a választ kapom, hogy őt azt teszi boldoggá, ha a családja boldog, akkor boldog, amikor ők... .

Egyik ügyfelem születésnapja volt, és édesanyja megkérdezte tőle, mit főzzön. Ő pedig nem azt kérte, amire vágyott volna, hanem amit a gyerekei és a férje szerettek.

Ismerős ez a gondolat, ez az érzés?

Miért ne lehetne egy nő boldog "csak úgy", saját magában, saját magáért, saját örömeiért, saját vágyainak beteljesüléséért? Egyáltalán, van saját vágya? Meg tudja engedni magának, hogy saját igényei legyenek? Miért nem kér egy anya, egy feleség legalább a saját születésnapján olyan ebédet, ami neki jó, amit ő szeret, amire ő vágyik?

A női minőség képes a teremtésre, ehhez azonban kiegyensúlyozottnak, szabadnak, boldognak kell lennie. A kiszolgálás alárendeltséget jelent, alárendelt pozícióból pedig nem lehet teremteni. Hogy is van ez?

Természetesen minden nő számára elengedhetetlen, hogy gondoskodjon családjáról, barátairól, szeretteiről, segítse, támogassa őket. De ezt csak akkor tudja megtenni, ha saját magáról, saját jól-létéről is legalább annyira gondoskodik.

Aki utazott repülőgépen, emlékezhet arra, hogy felszállás előtt az utaskísérők elmondják, hogy egy esetleges baleset esetén az oxigénmaszkot először saját magunkra kell rögzíteni és csak azután segíthetünk másoknak. Saját áldozatunk árán nem tudunk mások jól-létéért tenni!

Miért gondolja sok nő, hogy férjüket, gyermekeiket, de gyakran az idősödő felmenőiket is ki kell szolgálni - saját vágyaik elnyomásával, saját idejük, energiájuk rovására?

Mit tanítanak ők saját lányaiknak? Ezt a boldogságot kívánják nekik?

Vegyél egy nagy levegőt, érezd jól magad, légy boldog független nőként és akkor lesz energiád, szereteted, türelmed ahhoz, hogy gondoskodj szeretteidről!