MI IS AZ A COACHING?

2019.01.07

Az emberek megmossák az arcukat, kezüket, de vajon hányan vannak azok, akik minden nap megmossák a lelküket is?      Gárdonyi Géza

A coaching a sport területéről indult. Gondoljunk csak bele: a versenyeken tizedmásodperceken, egy-egy ponton, millimétereken, egy karcsapásnyin múlik a győzelem. Hogyan lehet erre fizikailag felkészülni? Mennyivel edzettebb, mit tud az, aki tizedmásodperccel előzi meg sporttársát?

Azt tudja, hogy "fejben" is készül a megmérettetésre. Nem titok, hogy a sportolókat a fizikai edzőkön kívül coachok is segítik a felkészülésben.

Tim Gallway 1975-ben írt a coaching lényegéről először a tenisz és a golfoktatás kapcsán. Azt állította, hogy a saját fejünkben lévő akadály és ellenség-kép sokkal félelmetesebb, mint az valójában a sportpályán megjelenik. A coaching segít abban, hogy a sportoló fejében-lelkében lévő és a teljesítménye útjában álló akadályokat leküzdje vagy csökkentse. Ha ez sikerül, akkor magabiztosabban tud teljesíteni a és többet tud kihozni magából fizikai szinten is.

De miért ne használjuk a coachingot az élet más területén is?

A coaching modern, üzleti formájában az 1980-as években született és azóta folyamatosan terjed világszerte. Ma már hazánkban is egyre több vállalat alkalmaz coach-ot, akik segítik a munkavállalókat a jobb, hatékonyabb teljesítmény elérésére, vezetői feladataik ellátására. Emellett számos coach segíti magánéletben az ügyfeleit olyan elakadások megoldásában, amelyek az élet velejárói, kérdés csak az, kérünk-e segítséget, vagy sem.


Azok fordulnak coach-hoz, aki szeretnék megtanulni, alkalmazni vagy még hatékonyabbá tenni:

önbizalmuk erősítését, a nem-et mondást, a konfliktusok kezelését, az erőszakmentes kommunikációt, az önérvényesítés módját, kezelni a stresszt, az öröm napi megélését, párkapcsolatuk kiegyensúlyozott megélését, a kiégés, motivációvesztés megelőzését, céljaik kitűzését és megvalósítását, meglévő lehetőségeik jobb kihasználását, az idő jobb beosztását, kihasználását, az életszerepeik közötti egyensúly megtalálását (pl.magánélet-munkahely), önértékelésük és társas kapcsolataik javítását, rossz szokásaiktól való megszabadulást (függőségek internettől, munkától, sporttól, alkoholtól, bármitől)

és bármi mást, ami őket személyesen érinti ...

Hogyan dolgozom, mint coach? Nézd meg a "coaching" fülön!

És ha szeretnél Te is hatékonyabban működni életed bármely területén, fordulj hozzám bizalommal!