MIRE JÓ A FÁJDALOM?

2019.03.08

Köszönet a képért: Pixabay
Köszönet a képért: Pixabay

Mire jó a fájdalom? Akár testi, akár lelki...

Megvéd bennünket attól, hogy túlzásba vigyünk valamit. Megakadályoz a mozgásban, a gondolkodásban, a túlzott munkában, megállásra kényszerít. De csak akkor, ha nem tömjük tele magunkat fájdalomcsillapítóval, ahogyan azt a reklámok nyomják a tudatunkba: "Nincs idő a fejfájásra...". Hát legyen rá időnk!

Legyen időnk arra, hogy ha valami fáj, akkor megállunk és törődünk magunkkal. A testi fájdalmak gyakran arról szólnak, hogy lelkileg elnyomunk valamit, nem figyelünk saját igényeinkre. Még meg kell csinálni ezt, még meg kell csinálni azt, majd pihenek, ha ezzel végeztem... - aztán a fájdalom, betegség megállásra és pihenésre kényszerít bennünket.

Ritkán élek fájdalomcsillapítóval, mert tudom magamról, hogy ha nem fáj, akkor teszem a dolgom, mintha minden rendben lenne - de ettől még nincs rendben! Ha fáj (ha kibírható), akkor jobban figyelek magamra, kevesebbet vállalok (nekem is nehezemre esik!), igyekszem többet pihenni, és érzem, ha javulok.

Szervezetünk - testünk, lelkünk - nagyon bölcs és jelzi, hogy mire van szüksége, figyeljünk rá és vegyük észre! Nem csak egészséges ételekkel és italokkal tarthatjuk karban magunkat, fontos a pihenés, feltöltődés, elvonulás, friss levegő, mozgás, kikapcsolódás, bármi, amire éppen vágyunk, amihez kedvünk van. Ne halogassunk, ne a nyári 2 hét szabadságon akarjunk mindent kipihenni. Minden nap meg kell adnunk magunknak azt, ami a testi-lelki-szellemi egészségünket, jól-létünket szolgálja, ami pihentet, kikapcsol, feltölt, energetizál, amivel a következő napot jókedvűen és boldogan tudjuk kezdeni és megélni.