MIT CSINÁL A COACH?

2019.01.20

Előző írásaimban talán elijesztettem néhány olvasót a coachingtól, amikor olyanokat írtam, hogy nem ciróka, nem fogom senkinek a buksiját simogatni, nem mondom meg senkinek, hogy mit tegyen vagy ne tegyen, mindenkinek magának kell vállalnia a felelősséget és még keményen dolgoznia is kell a sikerért...

Az autószerelő megszereli az autódat, a fodrász levágja a hajadat, a coach nem "rakja össze" a lelkedet?      NEM!

De akkor mire való a coach? Miért is fordulj hozzám, ha mindent Neked kell majd csinálnod?

A coach a kíváncsi, bátor, vállalkozókedvű, újdonságot, változást és változtatást szerető, nyitott, tanulni és fejlődni vágyó, önállóságra törekvő, szabadságot szerető felnőtt emberek megoldásait segítő szakember.

Kinek való tehát? Szinte mindenkinek! Ha a fenti tulajdonságok közül csak egy is Rád illik, akkor Neked már biztosan!

Mit csinál egy coach, ha nem mondja meg, mit kell tenni?

A coach úgy segít, ahogyan a szülő segíti a gyermekét járni tanulni: kezdetben fogja a kezét, majd engedi, hogy próbálja saját erejét, megdicséri, ha sikerül néhány lépést önállóan megtenni, végül elengedi, mert az életet mindenkinek saját lábán kell végig járnia.

A coach nem osztja az észt, hanem egyenrangú félként, felnőttként beszélget. Empátiával és teljes elfogadással fordul inden ügyfele felé, nem ítélkezik. Nem tudja, mi a jó Neked, ezért folyamatosan kérdez. Új perspektívákból láttatja a dolgokat. Meglepő feladatokat ad, gyakoroltat. Kíváncsi, mit érzel, mit gondolsz, mire vágysz. Mi volt, mi van, mit szeretnél elérni? Hogyan csináltad eddig és hogyan fogod ezután? Időnként provokál és tükröt tart. Megvilágítja erőforrásaidat, megerősít abban, amiben jó vagy, negatív tulajdonságaidat segít átkeretezni. Rávezet saját megoldásodra, arra, hogyan fejlődj, tanulj, lépj tovább. Segít kidolgozni az akciótervedet, melletted áll és kísér, időnként belekarolhatsz, de a lépéseket Neked kell megtetted. Te döntöd el, hogy merre indulsz és milyen tempóban haladsz, ő követ és tovább kérdez, megerősít, átkereteztet... önállóságra, felelősségvállalásra késztet.

Így érheted el - saját erőfeszítésed által - a tartós változást, sikert, önállóságot, és saját szabadságodat!

Kipróbálnád? Fordulj hozzám bizalommal!