NEM MINDEN AZ, AMINEK LÁTSZIK

2019.08.11

Köszönet a képért: Pixabay
Köszönet a képért: Pixabay

Coaching beszélgetések során gyakran ébred rá egy-egy ügyfelem, hogy kapcsolataiban, kommunikációiban nem minden az, aminek látszik.

Ha valaki mindig szívességeket tesz neked, apró ajándékokkal, bármivel megadja mindazt, amire vágysz, az jólesik és figyelmességnek, gondoskodásnak érzed. Hálás vagy a másiknak és igyekszel a kedvében járni. Ez mind rendben van egy egyenrangú kapcsolatban és mindaddig, amíg nem keletkezik köztetek érdekellentét, konfliktus. Ekkor derül ki az, hogy ki mit ad-kap ebben a kapcsolatban.

Ha a konfliktust, érdekellentétet nyer-nyer alapon tisztázni tudjátok, a kapcsolat jól működik.

Előfordul azonban, hogy valamelyik fél feltételekhez köti a figyelmességét, gondoskodását - pl. nem lehet neki nemet mondani, ellentmondani, másnak nem lehet más a véleménye, nem lehet jobb ötlete, nem változtathat a viselkedésén a másik fél, mert ezzel ő veszélyeztetve érzi pozícióját a kapcsolatban. Ilyenkor megvonja a másik személytől mindazt a pozitívumot, amit eddig adott és érzelmi zsarolásba kezd. Mindenáron vissza akarja állítani a számára kedvező helyzetet.

Ezt írja le Eric Berne az Emberi játszmák című könyvében. Ha egy kapcsolat játszmákon alapul, az nem egyenrangú, egészséges kapcsolat.

Miért adott akkor mégis? Mert úgy érezte, így tudja megszerezni azt a szeretetet, elismerést, hálát, esetleg csodálatot, amire neki nagyon nagy szüksége van. Az adás, az odafigyelés nem önzetlen, nem a másik emberről szól, hanem róla, arról, hogy ő ezért cserébe megkapja, amire vágyik.

Miért marad benne ebben a játszmában a másik fél? Mert szüksége van gondoskodásra, odafigyelésre, anyagi javakra, arra, amit a másik neki adni tud. Gyakran nem veszi észre, vagy csak nagyon sokára, hogy nem róla szól a történet, ő csak egy "kiszolgáló", aki a javakért azt adja a másiknak, amit ő elvár.

Nagyon sokféle emberi játszma létezik, amelyben a kapcsolatok, párkapcsolatok, családok, munkatársak hosszú ideig működhetnek. A játszmák nem csak kétszereplősek lehetnek, pl. alkoholista és környezete sokszereplős játszma, amiből bármelyik szereplőnek kiszállni nehéz, mert felborítja a játszma egyensúlyát.

Azért veszélyes a játszma, mert minden szereplőnek megvan a saját szerepe, amiért biztonságos és kényelmes benne maradni a játszmában, de ennek a biztonságnak, kényelemnek ára van. Minden szereplőnek megvan a saját pozitív hozadéka is, ami megerősítést, hamis önbizalmat adhat. A játszmában azonban nem egyenrangúak a felek, van, akinek nem lehet saját véleménye, van, akit üldöznek, hibáztatnak, bántanak, van, akit megmentenek és ezért állandó hálával tartozik, van, aki megment másokat és megmondja az okosat.

Felismerni, hogy egy játszma részesei vagyunk és kiszállni belőle nem könnyű.

Ha úgy érzed, te is egy játszma részese vagy és szeretnél ezen változtatni, fordulj hozzám bizalommal!