ÖNBIZALOM ÉS/VAGY ALÁZAT?

2019.03.26

Egy coaching során merült fel a kérdés, hogyan fér meg egymás mellett az önbizalom és az alázat. Jó kérdés, köszönöm!

Mi is az az önbizalom? Az önbizalom az, amikor tisztában vagyok képességeimmel, tudásommal, tehetségemmel, erősségeimmel és gyengeségeimmel, hatalmammal, hatásommal magamra és másokra. Ha el tudom magam fogadni olyannak, amilyen vagyok a fejlődés felelősségét vállalva, akkor már önbecsülésről beszélhetünk.

És mi az alázat? Ezt többen többféleképpen értelmezik. Van, aki úgy gondolja, hogy a másik ember felsőbbrendűségének elismerése, saját magunk a másik alá való rendelése - akár csak bizonyos helyzetekben.

Az alázat nem alá-fölé rendeltség, nem függőség! Az alázat annak a tiszteletteljes elismerése, hogy a másik ember bizonyos területen, tehetséges, okos, esetleg többet tud, mint mi. És ettől mi nem vagyunk kevesebbek!

Alázat a másik ember igényeinek, érzéseinek elismerése és figyelembevétele, gyengeségeinek észrevétele és ez alapján az ő segítése, kiszolgálása, támogatása anélkül, hogy a kiszolgáltatott helyzetében mi föléje kerekednénk!

Alázat az, ha mások kedvére teszünk valamit akkor is, ha az abban a pillanatban esetleg nehezünkre esik.

Alázat az, ha meg tudjuk kérni a másikat, hogy tegyen meg értünk valamit.

Saját magunkkal is alázatosnak kell lennünk! Ha felismerjük saját gyengeségeinket, ne az önvád mardosson, hogy miért nem vagyunk képesek az adott dologra! Fogadjuk el magunkat olyannak, amilyenek akkor abban a helyzetben vagyunk és tudatosítsuk magunkban, mit tehetünk fejlődésünk érdekében.

Akkor tudunk igazán alázatosak lenni, ha megvan a saját egészséges önbizalmunk, önbecsülésünk! Ha tudjuk, ismerjük saját erősségeinket, gyengeségeinket, határainkat akkor jól tudjuk kezelni saját magunk és mások gyengeségeit, kiszolgáltatottságát, és nem félünk elismerni mások erősségeit sem.

Szeretnéd mindezt elsajátítani?  Fordulj hozzám bizalommal!