VAN BÁTORSÁGOD SEGÍTSÉGET KÉRNI?  1. rész

2019.01.16

Köszönet a képért: Pixabay
Köszönet a képért: Pixabay

Gyermekkorunkban természetes, hogy ha nem tudunk valamit, megkérdezzük a szüleinket, tanárainkat, a felnőtteket és segítséget kérünk tőlük. Aztán valahogy arra nevelnek bennünket, hogy "ezt már tudnod kell", és ahogy felnövünk, egyre ritkábban kérünk segítséget. Valahogy az lesz az érzésünk, hogy mindent magunknak kell megoldanunk, és ha segítséget kérünk, azzal bevalljuk, hogy ahhoz a dologhoz nem értünk.

De miért is kellene mindenhez értenünk?

Többször szóltam már arról, hogy el kell tudni fogadnunk, hogy nem vagyunk tökéletesek, így azt is el kellene tudni fogadnunk, hogy nem érthetünk mindenhez. Segítséget kérni pedig nem szégyen, nem gyengeség, sokkal inkább bátorság és alázat.

Miben szoktunk segítséget kérni és miben nem?

Amikor elromlik az autónk, a mosógépünk, szerelőhöz visszük. Ha lenőtt a hajunk, elmegyünk fodrászhoz. Ha megfájdul a fogunk, fogorvoshoz megyünk. Ha fogyni akarunk, személyi edzőhöz fordulunk.

Előfordul, hogy első lépésként megpróbálunk magunk bütykölni a mosógépen, autón, otthon festjük a hajunkat, beszedjük a fájdalomcsillapítót a fogunkra és saját fogyókúrába kezdünk. De a tartós eredmény érdekében előbb-utóbb szakemberhez fordulunk.

És mi történik akkor, ha a lelkünkkel van gond? Ha nem tudunk nemet mondani, ha mindig ugyanabba a játszmába sodródunk, ha minden párkapcsolatunk kudarccal végződik, ha nem tudunk elszakadni szüleinktől vagy elengedni felnőtt gyermekünket, ha kihasználnak otthon vagy a munkahelyen, ha krónikus fáradtság gyötör, ha nem tudunk jól dönteni, ha elakadunk és nem tudjuk, merre tovább, ha elegünk van...


Van, aki továbbra sem kér segítséget és egyre mélyebbre kerül lelkileg, majd megjelennek a testi tünetek. Az orvosok vagy nem találják a baj okát, vagy csak a testi tüneteket kezelik, de ha az ok lelki eredetű, akkor nem lesz testi gyógyulás sem. És egyre mélyül a gödör...

Aki nem adja fel könnyen, az családtagoktól és barátoktól kér tanácsot, megnézi a horoszkópot, keresi a "megmondóembert", aki megmondja, hogy mit tegyen. Ha megfogadja a tanácsokat és mégsem jut előbbre, háríthatja a felelősséget: "Te tanácsoltad, megtettem, de látod, nem jött be..."

Következő bejegyzésemben arról írok majd, milyen segítséget kaphatsz, ha kérsz...