VISSZAJELZÉS 2.

2019.10.08

Köszönet a képért: Pixabay
Köszönet a képért: Pixabay

Miért van szükségünk valós, hiteles, őszinte visszajelzésre?

Önértékelésünk gyerekkorunktól kezdve úgy alakul ki, hogy mások visszajelzései alapján ítéljük meg saját magunkat, saját cselekedeteinket. Ha egy gyereknek (vagy akár felnőttnek) sokat mondják, hogy "úgysem sikerül", "te gyenge vagy ehhez", "ügyetlen vagy", "miért négyest kaptál az iskolában, miért nem ötöst", akkor elhiszi, hogy ő nem képes megoldani a dolgokat, kudarcra van ítélve, nem fog tovább próbálkozni és tele lesz kisebbségi érzéssel, ami felnőtt korára is hatással lesz. Ráadásul akkor ezzel azt fejezzük ki, hogy ő ilyen és ezen nem lehet változtatni.

Ha viszont csak azt hallja, hogy "te vagy a legjobb", "tehetséges vagy", "mindent meg tudsz csinálni", "te vagy a legokosabb", "te mindig jól csinálod", akkor ezt hiszi el. Ezzel viszont olyan súlyt pakolunk a másikra, aminek állandóan meg kell felelnie: mi lesz, ha egyszer téved, ront, ha egyszer rosszabb osztályzatot kap és nem felel meg az elvárásoknak, a róla alkotott képnek? Ez komoly stresszt, szorongást okozhat neki. És ha valóban nem fog megfelelni az elvárásnak, mert többnek gondolja magát annál, mint amit valójában teljesíteni képes, másokat fog hibáztatni, összeomlik.

A reális önértékeléséhez egyik sem járul hozzá.

Akkor teszünk a legjobbat gyerekeinkkel, szeretteinkkel, barátainkkal, munkatársunkkal, ha őszinte, valós visszajelzést adunk nekik. Ha rendszeresen visszajelezzük és megerősítjük őket abban, amiben jók, és emellett visszajelezzük azt is, amiben még fejlődhetnek, amiben változtathatnak a siker érdekében, akkor megtanulják elfogadni ez utóbbit is.

Ha a fejlődés lehetőségét tárjuk fel és nem a személyt, hanem a tetteit értékeljük, akkor nem döngöljük földbe, ha valamit nem csinált meg tökéletesen és nem kiáltjuk ki tökéletesnek, ha valamiben jó volt. Lehetősége van tévedni, hibázni, nem kell mindig tökéletesnek lennie, és lehetősége van fejlődni, hogy még többet hozzon ki magából.

A visszajelzés lépéseit következő blogomban írom le.