VISSZAJELZÉS 3.

2019.11.03

Köszönet a képért: Pixabay
Köszönet a képért: Pixabay

Előző írásaimban arról beszéltem, miért fontos a visszajelzés, most leírom, hogyan tegyük, hogy az a másik javát szolgálja. Fontos, hogy a visszajelzés NEM a VÉLEMÉNYÜNK, hanem nagyon konkrét megfogalmazása a másik cselekedetének! Fontos, hogy megerősítő, fejlesztő hatása legyen!

Első lépésként kérjünk engedélyt a visszajelzésre. Ha megkaptuk, ösztönözzük partnerünket önreflexióra. Kérdezzük meg, mi volt a cselekedetének szándéka, hogyan sikerült azt elérnie, mi volt az erőssége, miben volt jó - először a pozitív dolgokról beszélgetünk!

Az önreflexió azért nagyon fontos, mert arra ösztönzi a másikat, hogy gondolja végig és tudatosítsa magában, mit hogyan, miért csinált úgy, ahogy, és ennek milyen hatása volt. Sokat segíthet ez az egészséges önképe kialakításában. Aki nem szokott hozzá az önreflexióhoz, annak ez az elején nehéz lesz, de érdemes megtanulni, sőt gyakorolni (nekünk is)!

Nekünk, akik visszajelzünk azért jó, mert választ kapunk arra, hogy ő hogyan értékeli teljesítményét, milyennek látja magát, van-e reális önképe, alul- vagy felülbecsüli-e magát, teljesítményét. Megtudjuk, hogy milyen lelkiállapotban volt, könnyű vagy megerőltető volt-e számára az adott teljesítmény. Mindezt majd felhasználjuk visszajelzéskor.

Ezután mondjuk el mi is azokat a pozitív dolgokat, amiket megjegyeztünk. Legyünk nagyon KONKRÉTAK: "... amikor ezt és ezt csináltad/mondtad, tetted, akkor ez azért volt jó, mert.... ilyen.... hatással volt ...." .Jó, ha itt tudunk visszajelzést adni a pozitív testbeszédéről is: "azt láttam rajtad, hogy szemkontaktust tartottál.... közelebb léptél...." stb.

Ezután kérdezzük meg, volt-e valami, amit másképpen csinálna, ami nem érte el azt a hatást, amit szeretett volna. Hogyan csinálná legközelebb másképpen?

Ezután nagyon KONKRÉTAN fogalmazzuk meg a FEJLESZTENDŐ-ket: "...ha .... ehelyett ... ezt és ezt/így és így csinálnád, mondanád, tennéd, akkor még hatásosabb/sikeresebb/eredményesebb/gyorsabb, ... stb. lennél". Itt is beszélhetünk a nem sikeres, nem odavaló testbeszédről: "nem vetted fel a szemkontaktust, ezért ...., kérlek ha hozzá beszélsz, akkor nézz rá, mert...., stb. Olyan konkrét megoldásokat mondjunk, amit partnerünk meg tud valósítani!

A végén köszönjük meg, hogy visszajelezhettünk!

Fontos, hogy ne adjunk sok fejlesztendőt, mert nehéz megjegyezni - inkább gyakrabban jelezzünk vissza.

És egy hasznos tanács: kérjünk mi is visszajelzést attól a személytől, akire felnézünk, akiben megbízunk, akitől tanulni szeretnénk!